Pansiyon yok ama müdür yardımcısı normu verildi

Kadirli Fen Lisesinin pansiyon hizmeti bulunmamasına rağmen, pansiyon hizmeti varmış gibi müdür yardımcısı normu verildi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ocak 2013 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Pansiyon yok ama müdür yardımcısı normu verildi

10.08.1999 tarihli ve 23782 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin Müdür Başyardımcısı Norm Kadrosu” başlıklı, 7.maddesindeki; “Kapsama dahil okul ve kurumlardan;
a) Yatılı veya pansiyonlu okullara,
b) Öğrenci sayısı 500 ve daha fazla olan;
1) Her türdeki Anadolu liselerine,
2) Fen liselerine,
3) Çok programlı liselere,
c) 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu uygulaması çerçevesinde işletmelere beceri eğitimi için en az 100 öğrenci gönderen meslekî ve teknik öğretim okullarına,
d) Bünyesinde ilköğretim okulu ve lisenin birlikte bulunduğu özel eğitim okullarına,
e) Müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarına,
bir müdür başyardımcısı norm kadrosu verilir. Birden fazla okul ve kurumun bir müdüre bağlı olarak örgütlendiği kurumlar için ise yukarıda belirtilen şartlarda sadece bir müdür başyardımcısı norm kadrosu verilir.”
hükümlerine,

“Müdür Yardımcısı Norm Kadrosu” başlıklı, 8.maddesindeki;

“Kapsama dâhil okul ve kurumlardan;
e) Ortaöğretim okullarında;
Öğrenci sayısı:
1) 501'e kadar 1,
2) 501-1201'e kadar 2,
3)1201-2001'e e kadar 3,
4)2001 ve daha fazla 4,
Ayrıca, (f) bendinde sayılan kurumların dışındaki okul ve kurumlara;
1) Yatılı veya pansiyonlu olması,
2) Döner sermayeli olması,
3) (Değişik: 17.1.2011–2011/1331 B.K.K.) Tam gün tam yıl eğitim uygulaması ya da açık öğretim kapsamında yüz yüze eğitim yapılması,
Ancak, bir okul veya kurumdaki müdür yardımcısı sayısı hiçbir şekilde 7'yi geçemez." h
ükümlerine ve 13.8.2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin Ek–2 sinde yer alan ek puan bölümündeki yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine başvuruda bulunan bayan adaylara ek 15 puan verilmektedir.

Fakat Kadirli Fen Lisesinin olmadığı halde, yatılı veya pansiyonlu olması gerekçe gösterilerek Kadirli Fen Lisesine müdür başyardımcısı normu ve ikinci müdür yardımcısı norm kadrosu verilmesi, Norm Kadro Yönetmeliğine aykırıdır. Okulun yatılı veya pansiyonlu olması gerekçe gösterilerek verilen ikinci norm nedeniyle bayan yönetici adaylarına 15 puan verilmesi ve bayan müdür yardımcısı ataması mevzuata uygun değildir. Bu nedenle Kadirli Fen Lisesinin Yatılı veya pansiyonlu statüde gösterilmesi mevzuatlara aykırıdır.

Kadirli Fen Lisesi ne öğrenci sayısı bakımından ne okul binası ne de Yatılı veya pansiyon binası olmadığından yatılılık ve pansiyonluluk hizmeti bulunmamaktadır.

Çünkü okulun açılış onayında yatılı veya pansiyon hizmetinin diğer okulların yatılı veya pansiyonlarınca karşılanması hususu bulunmaktadır. Bu okulun yatılı veya pansiyonlu öğrencileri diğer okulların yatılı veya pansiyondan sorumlu müdür yardımcıları tarafından hizmetleri karşılanmakta hatta ödenekleri bile bu okullar tarafında istenilmemektedir. Adı geçen okulun yatılı veya pansiyondan dolayı bir hizmeti bulunmamaktadır.

Fakat bu durumda okulun yatılı ve pansiyonlu olup olmadığı hakkında bir karar verilmesi gerekmektedir.

Bu konuda “Yatılı okul yöneticileri haftada kaç saat ek ders ücretinden yararlandırılır?” başlıklı haberimizde yer verdiğimiz Maliye Bakanlığının görüş yazısı yayınlanmıştır.

Bu konuyla alakalı Milli Eğitim Bakanlığına görüş sorulmuş Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 12.10.2012 tarih ve 116564 sayılı yazıları ile; “İliniz Kadirli İlçesi Kadirli Fen Lisesi öğrencilerinin başka bir okul pansiyonunda kaldığı, bu dununun adı göçen okula yatılı veya pansiyonlu okul özelliği kazandırıp kazandırmadığı konusunda tereddüte düşüldüğünü belirten ilgi yazı incelenmiştir.

Adı geçen okul öğrencilerinin başka bir okulun pansiyonunda kalmaları öğrenim gördükleri okula yatılı ve pansiyonlu okul olma özelliği kazandırmamakta olup Bir okulun yatılı ve pansiyonlu okul olabilmesi için doğrudan kendisine bağlı pansiyonunun bulunması gerekmektedir.” açıklamasında bulunulmuştur.

Bu görüş yazısına göre yatılı ve pansiyonlu olmasına rağmen yatılı veya pansiyondan dolayı bir hizmeti bulunmayan okullara atanacak yöneticiler yukarıda yer verdiğimiz yönetmelik hükümlerinden faydalanmamaktadır. Dolayıyla pansiyon hizmeti vermeyen okullara bu nedenle atanan yöneticiler görevden alınması gerekmektedir.

Bakanlığa görüş yazış soranların bu görüşü neden sorduklarını ve gereğini neden yapmadıklarını kamuoyu merak etmektedir.

İşte o görüş yazısı;

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber